Nurburgring, Nordschleife 13-15 juli 2012

 

Na ruim 5 jaar is het weer zover, ik ga weer zelf rijden op de Nordschleife.

 

De afgelopen tijd meer dan genoeg gereden maar dan op de officiële circuits en meestal in wedstrijd verband. Die auto is een echte racer geworden. Deze staat niet meer op kenteken en voldoet ook niet meer aan alle APK eisen, dus die kan ik niet meer meenemen naar de Touristenfahrt. We, Dik en ik, kwamen nog wel met enige regelmaat op de ring en alle gewone auto’s hebben ook minimaal één ronde gereden om voorzien te kunnen worden van een ringsticker.

 

Het is een hele andere beleving dan ik gewend was. Niet in een rammelende roze/paarse auto vanaf huis ruim 2,5 uur rijden in de herrie naar de ring. Nu luxe voor in de bus (op de bijrijderstoel) en de auto voor de ring op de aanhanger. Voor we onze rit naar de ring aanvangen stoppen we bij Bas Roos om nog wat intermediates te scoren. De auto staat nu nog op straatbanden wat prima is voor wat natter weer op dit moment. Onderweg zien we tot de grens nog al wat regen naar beneden komen, bij de grens wordt het beter.

 

We bellen onze partners in crime voor dit weekend; Wendy en Erik en spreken langs de route af om samen wat te drinken. Het weerzien is ouderwets en de stemming zit er direct in. Na onze versnapering rijden we samen verder op naar Adenau. Het is truck grandprix weekend dus alle bekende slaapplekken zaten al lang voor deze datum vol. Uiteindelijk een leuk huisje kunnen vinden en deze geboekt voor het weekend. Aangezien we de eigenaar van het huisje nog niet kunnen bereiken zijn wij de neiging om alvast te kijken of we een ronden kunnen rijden, de baan is tenslotte open. We stoppen bij het tankstation voor Adenau en rijden de bus en aanhanger naast de pomp om de racer te kunnen tanken. Helaas de slang is niet lang genoeg en we zullen de hele combinatie naar de andere kant van de pomp moeten verhuizen voor we kunnen tanken. Daar staan nu nog andere mensen dus nog even wachten, we wisselen later van gedachten en gaan wel boven tanken. Dus de combinatie + Erik en Wendy (ieder in een eigen auto) vertrekken vervolgens naar boven. We spreken af dat wij gaan tanken en we elkaar wel zien op de grote parkplatz aan de overkant. Ik wil de racer gaan tanken en zie dat de tankdop mist….. toch nog een beetje vrijdag de 13e! Deze had ik er al afgehaald bij het tankstation omdat we alleen de auto om zouden zetten had ik hem er niet terug opgedraaid, grrr. Afijn, tijd voor actie om dit euvel op te lossen. Eerst naar het industrieterrein beneden, de garagehouder is aardig en na lang zoeken komt hij tot de conclusie dat alle e36 die hij heeft staan niet meer voorzien zijn van tankdoppen, blijkbaar hebben meer mensen van dit soort blonde acties. Hij legt ons uit waar de autosloop zit, wij gaan er heen maar helaas ook daar niet de juiste auto’s op de sloop. Erik en Wendy zijn ondertussen zo lief om terug te rijden naar de tankstelle voor Adenau om te kijken of de dop daar nog ergens rond zweeft. We stoppen bij de Aral in Adenau en daar hebben ze in ieder geval een nood-tankdop, terwijl ik met deze in de hand sta om af te rekenen belt Erik, hij heeft de dop gevonden en hij is nog heel J. Toch wat minder vrijdag de 13e want nu kunnen we nog rijden dit weekend! Erik heeft de dop al op zijn e36 geprobeerd dus we weten zeker dat het goed zit, nooddop weer in het vak en op naar Erik en Wendy.

 

Ik bel de huiseigenaar en deze neemt nu op, hij komt naar het huisje toe. Ik neem de sleutel in ontvangst en daarna gaan we in optocht naar de parkplatz boven. Erik en ik scoren eerst ronden-kaarten. Daarna gooien Dik en ik snel de auto van de aanhanger. Het regent al weer aardig. De twijfel wel of niet rijden is er, maar ja we zijn er nu en ik vind dat we het weekend in moeten luiden met minimaal één ronde ring.

 

Ik zoek mijn helm en stel de laatste zaken in de auto af (die ik nog helemaal niet ken verder). Helm op en kaartje bij de hand, auto starten en dan op naar de poortjes. Erik volgt met Wendy als bijrijder in zijn auto. Ik laat Erik na de poortjes voorbij want ik wil rustig de baan verkennen omdat ik tenslotte al 5 jaar niet meer gereden heb op de ring en ik ook nog nooit in deze auto gereden heb. Bij de derde knik voel ik de kont al glijden; het is glad op de ring, maar goed dat weten we met nat weer ook eigenlijk wel. Als een oude dame rij ik mijn ronde, de bochten kloppen nog allemaal in mijn hooft. De links rechts na Kallenhard en voor mis hit mis blijft nog steeds een rare tussenbocht in mijn gedachten.

 

 

Een gehuurde Swift komt erg enthousiast voorbij zetten waarbij ik al zo mijn twijfels heb. Bij Brunchen blijkt deze gedachte te kloppen, ze staan aan de kant. De Mazda mx 5 die vervolgens snel brunchen uit wil nemen ziet ook alle kanten van de baan maar blijft uit de vangrail. Billen knijpend, vanwege de gladheid door de regen en het wennen aan deze auto, kom ik heel na één ronde weer binnen. Dit is genoeg voor vandaag. Ik rij de auto de kar op en we zetten hem vast om vervolgens bij hannes wat te gaan drinken.

 

De mannen ploffen daar vast neer, Wendy en ik halen eerst nog wat boodschappen, maar haken al snel bij de mannen aan. Dan is het tijd om het huisje te verkennen. Het is prima, we zetten onze spullen op de kamers en plaatsen de boodschappen in de koelkast. Na nog gezellig wat gedronken te hebben rijden we naar Aviano om daar te gaan eten. We bellen onderweg Michael op die samen met Ruben ook op de ring is. Gelukkig is er plaats voor 6 en we wachten op Michael en Ruben voor we bestellen. Dat duurt niet lang en ook Dennis blijkt er al te zijn. De tafel wordt voor 7 gedekt en al snel kunnen we genieten van ons voorgerecht. We kletsen gezellig terwijl we eten. Tijd voor een afsluitend drankje in onze tijdelijke woonkamer en dan lekker slapen.

 

Zaterdag staan we heel relaxed op, de baan gaat pas om 14:00 uur open dus geen reden om haast te maken. Het Eifel weer laat zich ook vandaag van zijn regenachtige kant zien. We halen lekkere broodjes bij de bakker en brunchen relaxed. Daarna gaan we kijken langs de baan, er is een trackday gaande. Vanwege het weer gaan we even in de winkels kijken in Adenau, dat doen we anders nooit!. Het loopt inmiddels tegen tweeën en we gaan kijken hoe het gaat met de eerste Touristenfahrt rijders. We wachten het nog even af en vertrekken dan naar de parkplatz. We laden de auto af en ruiken benzine. Na onderzoek door Dik blijkt er een slangklem boven op het kleppenhuis niet goed te werken, maar ja waar haal je nu op dit tijdstip een slangklem vandaan…..  Ik vraag wat rond bij de rijders die ook op de parkplatz staan maar helaas dat biedt geen soulaas. Op naar het industrieterrein maar weer. De poort bij de garage waar ik gisteren was staat nog open, volgens het bordje zijn ze al dicht vanaf 12 uur, hmm dilemma. Erik trekt de stoute schoenen aan en loopt naar achteren waar we werkgeluiden horen, en heel aardig worden wij geholpen en niet veel later zijn we dan ook met een nieuwe slangklem onderweg naar de parkplatz. Ik dien als gereedschap aangever voor Dik die vakkundig en snel een en ander weer in elkaar schroeft. De auto is er nu klaar voor.

 

 

Het fenomeen herhaalt zich, helm op, rondekaart bij de hand en op naar de poortjes. De baan is inmiddels redelijk opgedroogd en dat is fijn. De twee natte sporen, dwars over de baan heen bij Metzgesfeld, zijn erg tricky zijn en zette mijn kont even om. De ronde begint wat beter aan te voelen maar de routine die er was is weg. Als ik op het rechte stuk aankom en het weer er goed uit ziet besluit ik er een tweede ronde aan vast te plakken. Ik bel met helm op naar Dik zodat hij weet dat ik nog een ronde buiten blijf. De tweede ronde verloopt al weer beter dan de eerste van vandaag. Bij terugkomst overleg ik met Dik over hoe de auto aanvoelt en hoe het was.

 

En dan kletsen we even met zijn allen en besluit ik terwijl de eerste druppels vallen het erop te wagen en nog een ronde te gaan doen. De regen zet niet door en voor het eerst begint het een beetje vertrouwd aan te voelen, toch raar dat dat eigenlijk na 4 ronden al weer begint te komen. Bij het afdraaien van de baan kom ik Erik en Wendy tegen, die gaan nog even een ronde rijden.  De auto “ruikt” vertrouwd bij terugkomst, gebruikt J. Ik rij hem de aanhangwagen op, het loopt al tegen sluitingstijd. We rijden terug naar ons huisje en drinken daar gezellig wat voor we neerstrijken bij Aviano voor het avondmaal. Het is er lekker druk, we zitten in de bijkamer. De warmte binnen leidt ertoe dat we buiten op het terras onder de overkapping het toetje nuttigen. Na een heerlijk drankje in de huiskamer gaan we lekker slapen.

 

 

Zondag zetten we een wekker want we moeten op tijd het huisje uit. Mooi op tijd hebben we alles ingepakt en opgeruimd, waarna we ontbijten bij Hannes. Het weer lijkt nog redelijk. Als het ontbijt ten einde loopt betrekt de lucht al weer. We rijden naar Brunchen om eerst lekker te kunnen kijken. Een goede bui drijft ons de bus in om vanuit deze plek droog te kijken naar de rijders. Om een enkele korte droge periode na blijft het te nat om lekker te kunnen rijden. We besluiten, met een zeer donkere en effen lucht boven ons, niet te blijven wachten op een droog momentje. We doen een soort laat uitgestelde lunch samen met Erik en Wendy waarna onze wegen zich scheiden. We kijken terug op een heerlijk weekend met helaas wat veel regen. We hebben nog ronden over dus we zullen dit jaar nogmaals naar de ring gaan, wat een straf….